In beweging?!

Het komt je vast bekend voor. ’s Middags heb ik me voorgenomen om ’s avonds in beweging te komen. Wandelen, fietsen of hardlopen eigenlijk maakt het me niet zoveel uit wat ik doe, als ik maar wat doe. Maar, als ik dan vervolgens het hele programma achter de rug heb van eten koken, tafelen, opruimen en kinderen halen, brengen of ondersteunen bij huiswerk, zakt me de moed vaak in de schoenen. Te vaak beland ik dan achter de computer in plaats van in beweging te komen.

En dat is jammer. Bewegen is goed voor me, dat merk ik aan alles.  De keren dat ik het wel doe, kom ik energiek, vrolijk en met een voldaan gevoel weer terug. Voel ik me als herboren en kan ik er voor een paar uurtjes weer tegenaan. Daarnaast krijg ik er een betere conditie door en voor mij niet onbelangrijk een beter figuur. Ook uit diverse onderzoeken is gebleken, dat bewegen goed voor ons is. Raar dat het ons dan soms zo veel moeite kost, om het daadwerkelijk te doen.

We worden middels diverse media continue gestimuleerd, om minimaal een half uur per dag te bewegen. Lichaamsbeweging is belangrijk en heeft vele voordelen. Mensen die geregeld bewegen, lopen minder gezondheidsrisico’s en hebben over het algemeen een gezonder lichaamsgewicht. Daarnaast heeft lichaamsbeweging positieve effecten op onze psyche. Bij lichamelijke inspanning komt endorfine vrij. Dat zijn door de hersenen geproduceerde hormonen, die helpen tegen stress en spanning en  er voor kunnen zorgen dat je, je ‘lekker’ voelt.

Maar dat beweging ook nog eens kan bijdragen, in het verhogen van de vorming van nieuwe hersencellen, is voor mij nieuw. Uit  het promotieonderzoek van biologe Karin van der Borght blijkt, dat lichamelijke activiteit de vorming van nieuwe hersencellen verhoogt en leidt tot verbetering van het leervermogen en het langetermijngeheugen.  Muizen die uit zichzelf in een nacht vijf tot twaalf kilometer in een loopwiel rennen, bleken sneller te leren en een beter langetermijngeheugen te krijgen dan muizen die niet die extra beweging kregen. Niets heeft zo’n duidelijke invloed op de vorming van nieuwe hersencellen als beweging.

Dit is voor mij het laatste duwtje om daadwerkelijk meer te gaan bewegen. Beweging levert mij niet alleen een betere lichamelijke en geestelijke conditie, maar verhoogt dus ook nog eens de vorming van nieuwe hersencellen. En daar kan ik wel wat meer van gebruiken! Al is het alleen al om te bedenken dat ik vanavond in beweging moet komen.