Het slimme onbewuste.

Heb jij dat ook wel eens? Ik rijd van Winsum naar Groningen en denk ineens ‘Ben ik Sauwerd al voorbij?’. Of iemand stelt mij een vraag, ik moet het antwoord schuldig blijven en dagen later denk ik ineens ‘hè, ik weet het weer!’. Of ik rijd in de auto en er vliegt een eend laag over. Ondanks het feit dat het geen enkele zin heeft, duik ik met mijn hoofd naar beneden. Allemaal voorbeelden van gebeurtenissen, die ‘zomaar’ zonder dat ik daar zelf echt invloed op heb gehad, gebeuren.

Een aantal jaren geleden was ik in Ede aanwezig op de ‘Dag van de Coach’ waar  managementgoeroe Ben Tiggelaar sprak. Deze van oorsprong Oost-Groninger gaf, op zeer inspirerende en enthousiasmerende wijze, zijn visie op gedragsverandering en prestatieverbetering op basis van zijn ‘Durven-Dromen-Doen’ principe. Hij bood diverse eyeopeners, maar wat op mij de meeste impact heeft gehad, was zijn verhelderende betoog met betrekking tot de 95/5 doorbraak.

Toponderzoekers hebben aangetoond dat minimaal 95% van ons gedrag onbewust en ‘automatisch’ plaatsvindt. En dus maximaal 5% van ons dagelijkse gedrag gestuurd en bewust. Onze automatische piloot is enorm sterk en veel krachtiger dan men altijd heeft gedacht. Het onbewuste deel van ons brein bepaalt dus voor 95% wat we denken, wat we voelen en wat we doen. Als we nu eens meer inzicht zouden kunnen krijgen in hoe we dit deel meer voor ons kunnen laten werken, dat zou wat zijn?!

Nadat ik dit alles goed op me heb laten inwerken, heb ik besloten mijn onbewuste (nog) serieuzer te nemen. Als ik een lastige beslissing moet nemen, vertrouw ik steeds vaker op mijn intuïtie in plaats van lijstjes met voor- en nadelen te maken. Als ik chagrijnig mijn bed uitstap, zeg ik een paar keer ferm tegen mijzelf dat ik me niet moet aanstellen en benoem welke leuke dingen ik die dag tegen kan komen. Als ik moe en leeg van een dag werken in de auto naar huis stap, zet ik nu mijn favoriete muziek op, met het volume op 10. Ik kan inmiddels vertellen dat het voor mij werkt, misschien ook voor jou?

Ik heb me voorgenomen, om die 95% van mijn brein meer in te gaan zetten. Door te zorgen voor positieve ervaringen, door de mooie dingen in het leven meer op te zoeken en te blijven zien, door de dingen te doen waar ik blij en gelukkig van word  én door zo nu en dan dat onbewuste brein een beetje voor de gek te houden. Het schrijven van een column, natuurlijk kan ik dat!