Luister je wel?

Mij overkomt het vaker dan ik zou willen. Iemand vertelt mij iets, mijn gedachten dwalen af en eigenlijk hoor ik niet meer goed wat de ander mij vertelt. Luister je wel? Ja, natuurlijk luister ik naar je. Maar eigenlijk, moet ik bekennen dat ik niet voldoende heb geluisterd. Dat ik niet precies weet wat de ander mij heeft verteld. Laat staan, dat ik het nog kan navertellen en echt heb begrepen wat hij of zij mij nu bedoelde te zeggen.

Iedereen kent vast nog wel, vanuit zijn jeugd, het spelletje met het doorfluisteren van een verhaal. Groot was vaak de hilariteit wanneer de laatste in de kring vertelde, wat er net in het oor was gefluisterd door de buurman of buurvrouw. Het verhaal was soms niet meer te herleiden naar de variant, waarmee men in het begin was begonnen. Goed luisteren is moeilijk.

Goed luisteren is een kunst op zich en daar zouden we best wat meer aandacht aan mogen besteden. Actief naar een ander luisteren, zorgt voor een luisterend oor. Actief luisteren zorgt ervoor, dat je niet alleen hoort wat de ander zegt, maar ook echt begrijpt wat hij of zij bedoelt. De wereld zou er vast een beetje mooier uit zien, als we beter naar elkaar zouden luisteren. We zouden elkaar beter begrijpen en daardoor ontstaan er wellicht minder misverstanden, conflicten en ruzies.

Door actief te luisteren, nodig je de ander uit om ook naar jou te luisteren. Mij helpt het altijd om te bedenken, wat ik zelf graag zou willen. Wat vind ik plezierig? Ik vind het fijn als de ander mij aankijkt als ik wat vertel, op de juiste momenten knikt, humt en het hoofd schudt en ik van het gezicht kan aflezen dat de ander mijn verhaal serieus neemt. Dat de ander mij verhelderende vragen stelt en checkt of hij of zij het goed heeft begrepen. Dat hij of zij mij niet alleen hoort, maar ook daadwerkelijk heeft begrepen wat ik heb verteld. Tja en wat voor jezelf geldt, geldt vaak ook voor een ander.

Ik heb mijzelf voorgenomen, om ook in mijn privéleven beter naar anderen te luisteren. Door oprecht aandacht te hebben voor de ander, door meer vragen te stellen en minder te vertellen, door te checken of ik het goed heb begrepen én door mijn gedachten bij het gesprek te houden, in plaats van te bedenken wat ik morgen allemaal in de werkagenda heb staan.